ΒΑΣΙΛΙΑΣ (Κεφάλαιο XΙIΙ, «Η Σοφία παντρεύτηκε πριν ένα μήνα»)

 Κεφάλαιο XΙII

«Η Σοφία παντρεύτηκε πριν ένα μήνα»

            «Σε ευχαριστώ πολύ που πιστεύεις τόσο πολύ σε εμένα. Καληνύχτα και όνειρα γλυκά». Ήταν το τελευταίο πράγμα που είδε στην οθόνη του και χαμογελώντας έπιασε το βιβλίο του για να διαβάσει. Ο Αλέξανδρος είχε διανύσει πολλά χιλιόμετρα από εκείνο το ανέμελο βράδυ στο σπίτι του. Έζησε στο έπακρο το χρόνο της σχέσης του με τη Σοφία. Την είχε ερωτευτεί πραγματικά και ήταν ό,τι πολυτιμότερο είχε στη ζωή του. Έβρισκε μάλιστα πάντα τον τρόπο να της το δείχνει. Ο ίδιος φοίτησε στη σχολή που είχε περάσει, χωρίς διακρίσεις και πρωτιές, αλλά πάντα με υψηλή κοινωνική νοημοσύνη και καλή αντίληψη του αντικειμένου του. Ήταν δημοφιλής χωρίς να προσπαθεί ιδιαίτερα για αυτό και απολάμβανε της αποδοχής πολλών γνωστών και φίλων για τα πιστεύω και τις απόψεις του αλλά και για το ότι πάντοτε έψαχνε τον τρόπο να συμβιβάσει τις αντίθετες απόψεις.

Παρά τη δημοφιλία του τα μάτια και το κορμί του υπήρχαν μόνο για τη Σοφία. Ήταν πάντα εκεί για εκείνη ακόμα και όταν ξεκίνησε να αισθάνεται άβολα σε διάφορες συζητήσεις και συναντήσεις με τους δικούς της συμφοιτητές. Του δημιουργούσαν μέσα μια ανασφάλεια για τον εαυτό του και χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένος λόγος αρκετές φορές πίστευε ότι σκόπιμα τον έκαναν να αισθάνεται «κατώτερος» πνευματικά και μείωναν την προσωπικότητα και τις ικανότητές τους. Όταν αυτός ο σπόρος είχε μεγαλώσει μέσα του άνθισε και το μπουμπούκι της ζήλειας το οποίο έβγαλε κάποιες άσχημες συμπεριφορές προς τη Σοφία κυρίως επειδή είχε την εσωτερική ανάγκη να δείξει στον εαυτό του αλλά και σε εκείνη ότι είναι ίσοι σε όλα. Έτσι μπήκαν σε μια σύντομη σκοτεινή φάση της σχέσης τους με τη Σοφία να αρχίσει να νοιώθει αδικημένη και πληγωμένη. Η αγάπη και ο έρωτάς τους έφερε ξανά τη λογική και η ισορροπία ξαναβρέθηκε αφήνοντας όμως πίσω της κάποια σημάδια.

Όταν έμαθε πως η αγάπη του έγινε δεκτή στην Αμερική δε σκέφτηκε στιγμή ότι θα μπορούσε να της στερήσει αυτό το όνειρο και αυτή τη δυνατότητα. Αν και από την πρώτη στιγμή πίστεψε πως το τέλος θα ήταν αναπόφευκτο, ήταν τόσο μοναδικό αυτό που αισθανόταν που έπεισε τον εαυτό του να πιστέψει στις ελάχιστες πιθανότητες που είχαν και να δημιουργήσει μέσα του την ψευδαίσθηση ότι θα τα καταφέρουν. Όταν διαπίστωσε ότι άρχισε να υπάρχει χάσμα στον κοινωνικό περίγυρο και στην καθημερινότητα που ζούσε ο καθένας τους άνοιξε την κουβέντα για το τέλος της σχέσης τους.

Πέρασε αρκετούς δύσκολους μήνες μέχρι να «χωνέψει» την πραγματικότητα καθώς είχε συνειδητά περιορίσει τη διασκέδαση και την κοινωνική του ζωή στην Ελλάδα ώστε να κυλούν τα πράγματα ρολόι στη σχέση του. Όταν μπόρεσε να αλλάξει στάση στη σκέψη και το μυαλό του ξεκίνησε να αποκτά πιο συχνή επαφή με φίλους και συμφοιτητές και να φλερτάρει ξανά. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του και βρήκε μια δουλειά που ικανοποιούσε τα θέλω του οπότε άρχισε να νοιώθει ξανά χαρά μέσα από την καθημερινότητά του. Δεν έκανε κάποια σταθερή σχέση αλλά φλέρταρε αρκετά και πέρναγε αρκετά βράδια προσφέροντας απλόχερα τη ζεστή του αγκαλιά μετά το ζεστό του κρεβάτι. Μπήκε όμως ξανά σε σοκ καθώς ξεκίνησε την αγγαρεία, κατά τη δική του οπτική, του στρατού. Βρέθηκε για πολλούς μήνες στα σύνορα όπου κατάφερε, παρά τις αντιξοότητες, να κατατάξει τον εαυτό του σε σχέση με άτομα από όλα τα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα, να αναδείξει, να θυμηθεί και να αναπτύξει όλες τις σκέψεις, τις συμπεριφορές και τις πράξεις για τις οποίες ο ίδιος ένοιωθε περήφανος. Εκεί, μέσα από τις αμέτρητες ώρες σκοπιάς και μοναξιάς, μέσα από τους αγώνες με τους φόβους και τις προσωπικότητες ανθρώπων που έπρεπε να ανεχθεί, έκανε ένα βήμα σημαντικό για τη ζωή του και αποφάσισε πώς ήθελε καθημερινά να προσπαθεί να σταχυολογεί μόνο τα καλά από όσα ζούσε και να ψάχνει πάντα την καλή οπτική ακόμα και τον πιο δύσκολων πραγμάτων που ζούσε ή έβλεπε.

Σε όλο αυτό το διάστημα κρατούσε συχνή επαφή με το Νικόλα και το Μίμη που ήταν σε παρόμοια στάδια της ζωή τους και έπαιζε αρκετές φορές τις κασέτες του παρελθόντος του αφήνοντας τις σκέψεις να ταξιδεύον και παρατηρώντας, μέσα από τον παραμορφωτικό καθρέπτη της νοσταλγίας, διάφορα πρόσωπα και συμπεριφορές. Η Σοφία κυριαρχούσε ανά περιόδους στο μυαλό του και για αυτό κάθε μικρή επικοινωνία που είχαν του ήταν πολύ σημαντική. Ευτυχώς για εκείνον, αμέσως μετά την απόλυση του, συνέχισε να δουλεύει στο περιβάλλον που είχε αφήσει. Μετά από ένα διάστημα ξέφρενο – λόγω των στερήσεων που κυρίως ψυχολογικά ένοιωσε στη θητεία του – ξεκίνησε να ζει τη ζωή του νοιώθοντας πιο σίγουρος για τον εαυτό του και τα πεπραγμένα του.

Προχώρησε σε μια πιο μόνιμη σχέση με την Όλγα, μια μικρότερή του συνάδελφο, με την οποία ένοιωθε σχεδόν από την πρώτη ματιά ότι ήθελε και μπορούσε να συζητήσει τα πάντα. Πέρναγαν ώρες μπροστά σε φουρτουνιασμένες θάλασσες, ηλιοβασιλέματα, ποτάμια και δάση κάνοντας υπαρξιακές συζητήσεις, απολαμβάνοντας τη συντροφικότητα, τα αισθήματα και την εκτίμηση που ένοιωθε ο ένας για τον άλλο. Τον γοήτευε η πιο κλασσική παιδεία της και ο διαφορετικός τρόπος σκέψης και συμπεριφοράς που είχε και σίγουρα απολάμβανε το ρόλου που η πραγματικότητα του είχε αναθέσει να την οδηγεί στην ερωτική τους ζωή σε μονοπάτια νέα για εκείνη. Με την προτροπή και την επιμονή της κατάφεραν να ταξιδεύουν αρκετά συχνά, εντός και εκτός Ελλάδας, ανοίγοντας τους ορίζοντές τους και βουτώντας συχνά στην τέχνη και τον πολιτισμό. Ήταν σε ένα από αυτά τα ταξίδια στην Νότια Ιταλία, γυμνοί σε μια ερημική βραχώδη παραλία, όταν την ώρα που η Όλγα κολυμπούσε ακούστηκε ο ήχος του whatsapp στο κινητό του. Ήξερε ότι ήταν ή ο Νικόλας ή ο Μίμης καθώς με άλλους δεν επικοινωνούσε εκεί. Αυτό που δεν μπορούσε να προβλέψει ήταν το αναγραφόμενο στην οθόνη: «Η Σοφία παντρεύτηκε πριν ένα μήνα» του έγραψε ο Νικόλας, ταράσσοντας σα βαριά πέτρα την ηρεμία και την ευτυχία που βίωνε.

Παρά το ότι μάθαινε τακτικά τα νέα της, αυτό δεν είχε συμπεριληφθεί στα μηνύματά τους. Ήξερε για το Νίκο και ότι είχαν συγκατοικήσει αλλά δεν είχε δει από πουθενά το γάμο να έρχεται. Τις επόμενες μέρες το επιβεβαίωσε και με την ίδια ευχόμενος παρά την πικρία του τα καλύτερα γιατί πραγματικά ήθελε να ευτυχισμένη η Σοφία του. Αντανακλαστικά έστρεψε ακόμα περισσότερο την προσοχή του στην Όλγα, την οποία παρότι είχε ξεναγήσει σε μεγάλο κομμάτι της ψυχής του δεν είχε παρουσιάσει την πραγματική διάσταση της περιοχής «Σοφία». Συνέλεξε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούσε για το Νίκο ώστε να αισθάνεται ότι η Σοφία είναι σε καλά χέρια όμως κάποιες από αυτές δεν ήταν καλές και έτσι αποφάσισε να συνεχίσει την όποια επαφή είχε μαζί της. Παράλληλα ξεκίνησε να ανοίγει περισσότερο τον εαυτό του στην Όλγα κάτι που ο ίδιο πίστευε ότι σύντομα θα τους έφερνε κάτω από την ίδια στέγη. Η Όλγα όμως;

Σχόλια

Αυτά που διαβάσατε περισσότερο