Master of my fate, captain of my soul

"Αφέντης της μοίρας μου, καπετάνιος της ψυχής μου. . . Ευχαριστώ το Θεό που μου έδωσε μια αδάμαστη και δυνατή ψυχή". Λόγια που ξεστομίζει 2 φορές ο 73χρονος Μόργκαν Φρίμαν υποδυόμενος τον Νέλσον Μαντέλα στην ταινία που βγήκε εχθές στις ελληνικές αίθουσες με τίτλο Invictus και πρόλαβα να τη δω εχθές το βράδυ μαζί με την αγάπη μου και τη μάνα μου.


Θα ήθελα να σας γράφω κατά καιρούς για ταινίες που βλέπω και να συζητάμε για αυτές. Για εσάς που δεν την έχετε ακούσει, η ταινία εξιστορεί πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν στη Νότιο Αφρική από το 1991 μέχρι το 1995. Ο Νέλσον Μαντέλα ζούσε πάλι ελεύθερος μετά από 30 χρόνια φυλακής, απομόνωσης και ξυλοδαρμών και εξελέγη νέος πρόεδρος της χώρας του. Με τη χώρα μοιρασμένη ανάμεσα σε λευκούς και μαύρους, οι μαύροι περίμεναν πως ο νέος τους πρόεδρος θα "έβαζε στη θέση τους" τους λευκούς που καταδυνάστευαν τη χώρα, τους μαύρους και τον ίδιο όλα αυτά τα χρόνια. Το μεγαλείο ψυχής ενός μεγάλου ηγέτη όμως είχε διαφορετική άποψη: τη συμφιλίωση λευκών και μαύρων και τη δημιουργία ενός δυνατού κράτους που θα ξεπεράσει τα μίση και τις διχόνοιες ολόκληρων δεκαετιών. Ο τρόπος που σκέφτηκε να ωθήσει τη χώρα προς αυτή την κατεύθυνση και να ενώσει τα αντίπαλα στρατόπεδα ήταν μέσα από τον αθλητισμό και πιο συγκεκριμένα το άθλημα του rugby, αγαπημένο κυρίως των λευκών της χώρας. Συνεργαζόμενος με τον αρχηγό της Εθνικής Ομάδας και δείχνοντας καθημερινά και έμπρακτα σε όλους ότι "ο αγαπημός ξεκινάει εδώ, η συγχώρεση ξεκινάει εδώ" κατάφερε να ενώσει τη χώρα του μέσα από την αγάπη για την εθνική της ομάδα και την κατάκτηση του Παγκόσμιου Κυπέλλου του 1995. Με ηρεμία, απλότητα και εξυπνάδα κατάφερε να εμπνεύσει την αυτοεκτίμηση των πολιτών του, να βγάλει τον καλύτερό τους εαυτό και να τους οδηγήσει σε ένα καλύτερο μέλλον. Και όλα αυτά μετά από 30 χρόνια φυλακής!!!

Η ταινία είναι σκηνοθετημένη από τον 80χρονο Κλίντ Ίστγουντ και αποπνέει την ηρεμία και το κλίμα προβληματισμού που συναντήσαμε και στο Million Dollar Baby και στο Gran Torino, άλλες 2 συγκλονιστικές ταινίες του. Με τη σκηνοθεσία του δίνει τη δυνατότητα σε όλους να κατανοήσουν την κατάσταση που επικρατούσε τότε στην Ν. Αφρική και το μίσος που υπήρχε ανάμεσα στους διαφορετικού χρώματος υπηκόους της. Τι να πει κανείς για αυτό τον άνθρωπο. Έχει παίξει σε 66 ταινίες σε τηλεόραση και σινεμά με την πρώτη το 1955 και έχει σκηνοθετήσει 34 ταινίες με την πρώτη το 1971. Εκπληκτικός και ως ηθοποιός και ως σκηνοθέτης και σίγουρα γνωστός σε όλους.

Τον ρόλο του Μαντέλα ενσαρκώνει ο αγαπημένος μου Μόργκαν Φρίμαν, με την εκπλητική χαρακτηριστική φωνή του που για της ανάγκες της ταινίας έχει προσαρμόσει άψογα στην νοτιοαφρικανική προφορά. έχει κάνει 87 ταινίες ως ηθοποιός, μάλλον έχω δει πολύ λίγες από αυτές, με την πρώτη το 1964. Προσωπικά "κόλλησα" μαζί του με το "Ρίτα Χεϊγουορθ: Η Τελευταία Έξοδος", το οποίο είχα δει μαζί με τους γονείς μου Κυριακή βράδυ σε κάποιο σινεμά στην Πατησίων το 1994. Από τότε η φώνη του και η μορφή του με συγκλονίζει πάντα: και στο Ρομπέν των Δασών με τον Κέβιν Κόστνερ και στο Million Dollar Babe και στο Στοίχημα του Σλέβιν. Εκπληκτικές ερμηνείες, εκπληκτική φωνή, φοβερός ηθοποιός.

Το ρόλο του αρχηγού της ομάδας Francois Pienaar ενσαρκώνει ο Ματ Ντέιμον, επίσης ηθοποιός της αρεσκείας μου αλλά και πολύ καλός σεναριογράφος όπως απέδειξε με τον Ξεχωριστό Γουίλ Χάντινγκ το 1997. Είναι 40 χρονών και έχει προλάβει να κάνει 51 ταινίες με την πρώτη το 1988. Διαλέγει πάντα έργα με κάτι διαφορετικό όπως το πολύ καλό Ο Ταλαντούχος Κύριος Ρίπλει και παίζει πάντα με άλλους μεγάλους αστέρες του αμερικάνικου κινηματογράφου.

Master of my fate, captain of my soul. Μεγάλη φράση, όμορφος στόχος ζωής που σε εμπνέει να αγωνιστείς με όλες σου τις δυνάμεις. Αλήθεια πόσο μακριά είμαστε από τέτοιες επιδιώξεις; Πόσο ματαιόδοξες είναι οι κατακτήσεις μας; Πόση έμπνευση μπορούν να μας προσφέρουν οι ηγέτες μας και ποιός μπορεί να επαναφέρει τις αξίες ως ιδανικά και όχι το χρήμα; Δύσκολα πράγματα ε; Ποτέ δεν ξέρεις . . . Υπήρξε πάντως ένας ηγέτης που πίστεψε σε αυτά και προσπάθησε να τα περάσει στο λαό του, όχι πολύ μακριά, μόλις 15 χρόνια πριν, το 1995. Αν βρείτε χρόνο δείτε την ταινία και γράψτε τα σχόλιά σας. Εμένα πάντως με συγκίνησε πολύ. Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους. Εις το επανειδείν . . .

Υ.Γ.1. Η ιστοσελίδα της ταινίας είναι: http://invictusmovie.warnerbros.com/
Υ.Γ.2. Πάρτε μια γεύση από το τρέιλερ της ταινίας.


Σχόλια

Αυτά που διαβάσατε περισσότερο