Παρασκευή: η πιο ωραία μέρα της εβδομάδας

Καλησπέρα και πάλι. Άλλη μια εβδομάδα κύλησε στους γρήγορους ρυθμούς της φέρνοντάς μας πιο κοντά στο εορταστικό κλίμα των γιορτών. Τα λαμπάκια έχουν ανάψει, οι πόλεις έχουν στολιστεί και επιτέλους το κρύο άρχισε να κάνει την εμφάνισή του και στα μέρη μας. Βέβαια μαζί με αυτά άρχισε και ο κάθε βαρεμένος να παίρνει το αμάξι του για να πάει στα μαγαζιά, η κάθε κυρία για να κατέβει με την κόρη της στην Ερμού κ.ο.κ, αλλά ας μην γκρινιάζουμε σήμερα.


Γιατί σήμερα είναι Παρασκευή, και για εμένα είναι η καλύτερη μέρα της εβδομάδας. Δεν ξέρω γιατί αλλά για μένα πάντα έτσι ήταν. Ούτε το Σάββατο και σε καμία περίπτωση η Κυριακή μπορούν να συγκριθούν μαζί της. Η Παρασκευή σου δίνει το έναυσμα, σου δίνει τον αέρα δυο ημερών στις οποίες θα μπορείς να βρεις τους βιορυθμούς σου και να έχεις χρόνο για τον εαυτό σου και τους δικούς σου. . . Ημέρα ορόσημο καθώς σηματοδοτεί το τέλος άλλης μιας εβδομάδας δουλειάς και την αρχή του όμορφου κομματιού της εβδομάδας. Μάλιστα ένα καλό ξεκίνημα την Παρασκευή το βράδυ μπορεί να με απογειώσει για όλο το Σαββατοκύριακο ενώ ένα άσχημο μπορεί να με ρίξει για όλο το ΣΚ. . .

Τελικά στους δικούς μου ρυθμούς κάθε μέρα έχει τη σημασία της. Η Δευτέρα είναι σίγουρα η πιο "μουντρούχα" καθώς θυμάσαι την πραγματική ζωή και βάζεις τους ρυθμούς σου στην καθημερινότητα. Από μικρός την είχα συνδυάσει με πολλά κακά αλλά και με τις βραδινές σειρές του MEGA (ως γνωστόν είμαι μέγας τηλεορασάκιας). Από το "Λόγω Τιμής" μέχρι τις περισσότερες σειρές του Παπακαλιάτη η μουντρουχιά συναντούσε τις σειρές του MEGA . . .

Η Τρίτη είναι μάλλον η πιο αδιάφορη μέρα της εβδομάδας. Είσαι πιο παραγωγικός στη δουλειά σου αλλά σε συνοδεύει λίγο και η μαλακία της Δευτέρας. Η ανοιχτή αγορά των περισσότερων πόλεων μπορεί να σε οδηγήσει στην εκπλήρωση κάποιων υποχρεώσεων και σε ωραίους καφέδες αλλά μάλλον εντάσσεται στις μέρες που περιμένεις να περάσουν για να βρεθείς πιο κοντά στην παραλία . . . Η ύπαρξη του Champions League στην Τρίτη είναι μια καλή πρόταση ειδικά για τα κρύα βράδια του χειμώνα.

Η Τετάρτη στο δικό μου μυαλό είναι μια κρίσιμη μέρα. Αν προσπαθούσα να την οπτικοποιήσω ίσως την παρομοίαζα με μια κορυφή την οποία κατακτάς μετά από πολύ περπάτημα και από την οποία βλέπεις από μακριά μια πανέμορφη παραλία και ένα εύκολο μονοπάτι που σε οδηγεί σε αυτή . . . Για εμένα μαζί με την Πέμπτη είναι οι πιο παραγωγικές μέρες όσον αφορά τον εργασιακό τομέα.

Η Πέμπτη (ή προΠαρασκευή όπως λένε και οι ΤσαμοΘαναηλάκηδες το πρωί στο ράδιο) είναι μια αισιόδοξη μέρα καθώς σε φέρνει σε απόσταση αναπνοής από το ΠΣΚ. Επίσης είναι μια πολύ ωραία μέρα για έξοδο καθώς ο κόσμος δε βγαίνει έξω με τη μαζικότητα του τριημέρου και μάλιστα, τουλάχιστον στην Αθήνα, μπορείς να διακρίνεις ότι αυτοί που είναι έξω ανήκουν σε μια πιο "εκλεπτυσμένη" κατηγορία. Τα τελευταία χρόνια λόγω πρωινού ξυπνήματος έχω χάσει αυτές τις ωραίες εξόδους, αλλά που ξέρεις, μπορεί και να επανέλθω εκεί . . .

Και τσούπ φτάσαμε στην παραλία: ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ. Η δουλειά τελειώνει βιαστικά το μυαλό προσπαθεί να σχεδιάσει όσα περισσότερα γίνεται προκειμένου το κορμί και η ψυχή να ξεκουραστούν (άσχετο αν στο τέλος όλα πιο κουρασμένα καταλήγουν). Η στιγμή που φεύγεις στην ώρα σου από τη δουλειά σου Παρασκευή απόγευμα για μένα είναι η πιο λυτρωτική στιγμή της εβδομάδας και λίγα πράγματα μπορούν να μου τη χαλάσουν. Ακόμα και αν όλο το Σαββατοκύριακο γαμηθεί και όλα πάνε στραβά, εκείνη η στιγμή ελευθερίας είναι ανεκτίμητης αξίας . . . Άσε που πολλές φορές η Παρασκευή σημαίνει την αρχή ενός ταξιδιού που τόσο πολύ λείπει από τις ζωές μας.

Το Σάββατο είναι μια πολύ κλασσική μέρα για τους περισσότερους και σίγουρα εξαρτάται από τη φάση ζωής που βρίσκεται ο καθένας. Πολλοί δουλεύουν, άλλη φροντίζουν τα σπίτια τους (super market, καθαριότητα, μαγείρεμα), άλλοι κοιμούνται μέχρι αργά. Η πλειοψηφία όλων όμως έχει το απόγευμα του Σάββατου ελεύθερο για να κάνει ό,τι θελήσει. Ωραίες ώρες για μια θεατρική παράσταση και ένα ποτό σχολιασμού, ωραίο - αν εξαιρέσεις την κίνηση και αν έχεις τραπέζι - βράδυ για μπουζούκια ή μεγάλα clubs, υπέροχο για σπιτικό μάζεμα, τζάκι και επιτραπέζια. Παρόλα αυτά είναι πολλές οι φορές που, επειδή έχουμε μεγαλώσει με την έννοια ότι το Σαββατόβραδο είναι στιγμή διασκέδασης, όταν τελικά δεν κάνουμε τίποτα αισθανόμαστε κάπως περίεργα, σα να χάσαμε μια καλή ευκαιρία.

Και φτάνουμε στην Κυριακή. Όταν σταμάτησα να πηγαίνω γήπεδο η Κυριακές άρχισαν να γίνονται όλο και πιο μελαγχολικές. Άλλες φορές με όμορφο τρόπο και άλλες με άσχημο. Οι σκέψεις για τη δουλειά και τις εκκρεμότητες αρχίζουν να επανέρχονται, η αντίδραση για την επαναφορά στην καθημερινότητα σε κυριεύει, ο χρόνος δεν περνάει με σταθερό ρυθμό, η επιστροφή από την εκδρομή συνδυάζεται με κίνηση και όλα αποπνέουν κάτι σχετικά δυσάρεστο και σίγουρα μελαγχολικό. Ιδιαίτερα μετά τις μεσημεριανές ώρες και την περίοδο του χειμώνα όταν η νύχτα έρχεται να συμπληρώσει το τοπίο. Παρόλα αυτά, αν κάτι απροσδόκητο ή προγραμματισμένο καταφέρει να σε κρατήσει μαζί του, η Κυριακή μπορεί να αποτελέσει τη μεγαλύτερη έκπληξη . . . Ίσως τελικά δεν είναι τυχαίο που πολλοί γνωστοί μου δυσκολεύονται να κοιμηθούν την Κυριακή το βράδυ . . .

Δεν ξέρω αν έχετε και εσείς μια παρόμοια κατηγοριοποίηση των ημερών της εβδομάδας. Για μένα είναι περίεργο το γεγονός ότι ακόμα και αν κάθεσαι ή αν κάνεις κάτι άλλο - όπως για παράδειγμα είσαι φαντάρος - οι μέρες δεν χάνουν την παραπάνω στάμπα τους. Μόνο στις πετυχημένες διακοπές συμβαίνει αυτό και είναι τόσο ωραίο . . . Έχουν υπάρξει αρκετές περίοδοι στη ζωή μου που κατάφερα να "αλλάξω τις ημέρες" και μάλλον μου άρεσε. . . Έφερε το στοιχείο της έκπληξης, ίσως για αυτό.

Δυο ώρες μείνανε και φτάνουμε στην παραλία . . . Μακάρι αυτή τη φορά να είναι καθαρή και η θάλασσα. Όπως και να έχει κάθε μέρα που περνάει δεν ξανάρχεται για αυτό ας προσπαθήσουμε να τη ζούμε τουλάχιστον . . .
Σας αφήνω με τραγουδάκια, σχετικά με τις ημέρες και την εβδομάδα. Εις το επανειδείν . . .










 
Υ.Γ. Η μελαγχολία του τραγουδιού του Μάλαμα μπορεί να περιγράψει απόλυτα τα συναισθήματά μου για τις Κυριακές. Αλλά είπαμε, σήμερα είναι Παρασκευή!!!! Χαρείτε το λοιπόν . . .

Σχόλια

Αυτά που διαβάσατε περισσότερο